Reklama
 
Blog | Jan Huk

Správné časování vyvrcholení v hokejové O2 Extralize

Tak se nám začínají tradičně obracet karty jakmile dochází na lámání chleba. Na začátku sezony měla Sparta fazonu a bez problémů sbírala body. Pak přišla tradiční listopadovo-vánoční krize. Slávia se naopak rozjížděla jako těžkotonážní vlak který poté co nabere vysokou rychlost tak je téměř k nezastavení. Většina klubů odjížděla z jejího zmenšeného kluziště s debaklem na ramenou.

Pak přišel silvestr, a ejhle… hra Slávie začala ztrácet lesk a výhry už jsou buďto žádné či minimální. Sparta naopak začal zvyšovat tempo a v tuto chvíli už se rozcvičuje na play off do kterého půjde pravděpodobně ze 4. nebo 5. místa.

Když se sparťané oháněli v listopadu a v prosinci kdy Sparta nebyla schopna vyhrát ani doma tím, že to chci takovouto krizi a facku a začít hrát až v lednu, mnoho lidí si klepalo na čelo. Jenomže se začíná ukazovat, že u Sparty to není náhoda, že se zvedá až v době povánoční. Vždyť stejným stylem získala titul poslední dva roky.

Příčiny Slávistické krize jsou podle mě tři hlavní. Zaprvé – odešel Radek Duda. Ač ho většina týmů nesnáší, stejně by brali mít takového hráče ve svém kádru. Dokázal dodat týmu potřebnou agresivitu, vyprovokovat proti hráče, tlačil se do branky. Druhým důvodem je návyk ostatních týmů na hru na malé ploše v Šaškárně (Sazka Aréně). Třetím důvodem je to, že strojvedoucí mašiny zvané Slavia evidentně přepálil tempo a teď už nemá dostatek uhlí.

Přes všechny tyto příčiny rozhodne až play-off. Mountfield má vlastně jediného soupeře na kterého neumí, a tím je Sparta. Liberec už nemá takovou oporu v gólmanovi jakou měl v Hniličkovi a Slávia je ráda, když nějaký ten zápas vyhraje. Pardubice jsou už prakticky ze hry – z čehož nebudou mít radost manažeři ostatních klubů protože dozajista příjdou o cash ze vstupného. Sparta je schopna porazit každého pokud hraje na doraz a navíc má ve svém kádru dvě asi nejvýraznější osobnosti letošní O2 Extraligy – Petra Tona a Tomáše Netíka. Především druhý jmenovaný velice pravděpodobně opustí kádr loňského mistra po této sezoně. Predevším díky výkonům na turnaji Super Six v Petrohradě. Se zbytkem extraligového “pelotonu” moc nepočítám. Jedná se většinou menší provinční kluby.

Suma sumárum, play-off bude znovu zajímavé, ale pokud bych si měl na něco vsadit, pak by to bylo zkompletování zlatého hattricku pražskou Spartou.

Reklama